Creativiteit en technische haalbaarheid

Digitaal printen op kunststof 

×
Ga terug naar het overzicht

Digitaal printen is een methode om te drukken. Waar men al snel denkt aan het bedrukken van papier, kan deze techniek tevens ingezet worden op kunststof. En daarmee zijn de mooiste eindproducten te vervaardigen, zoals displays en andere toepassingen die gezien mogen worden. We vertellen u meer over het digitaal printen op kunststof

Wat is digitaal printen op kunststof? 

Digitaal printen, op kunststof, papier of een ander materiaal, is een techniek waarbij een werkbestand op wordt gemaakt op de computer (meestal een DTP’er). Deze maakt het bestand drukklaar, waarna het door wordt gestuurd naar de printer. Die leest de tekening uit, zodat het design op het betreffende materiaal geprint wordt. 

Digitaal printen versus offset printen 

De term digitaal printen komt dus van de manier van verwerken af. Het bestand wordt immers vanaf de computer naar de printer gestuurd, digitaal. We kennen daarnaast ook de techniek offset printen, een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een drukplaat. 

Wanneer is digitaal printen een betere keuze dan offset printen? Als het om een enkele toepassing of kleine series gaat. Offset printen heeft namelijk hoge opstartkosten, en wordt pas voordeliger bij gigantische oplages (in de duizenden stuks). Wilt u een maatwerk display laten bedrukken? Dan komt u dus beter uit bij digitaal printen. 

Digitaal printen versus zeefdrukken 

Dan is er ook nog zeefdrukken, ook wel doordrukken genoemd. De inkt voor de afbeelding wordt namelijk door een gaas heen gedrukt. Zeefdrukken is normaliter een iets duurdere techniek als digitaal printen. Daarentegen is de inkt vaak maximaal bestand tegen invloeden van zon en regen. Het kan daarom een goede keuze zijn voor buitentechnieken. 

TIP: Bij TEKDAflex doen we zowel kunststof digitaal printen als zeefdrukken. Wij adviseren u graag over de beste techniek voor uw toepassing. 

Welke kunststoffen digitaal printen? 

Tal van kunststoffen kunnen digitaal geprint worden, zoals polystyreen, polycarbonaat, ABS en plexiglas. Vaak gaat het om typische reclame kunststoffen, die worden gebruikt voor zichtbare toepassingen zoals displays en eindproducten in branches als de retail, food & horeca en de gezondheidszorg. 

De juiste hechting bij digitaal printen kunststof 

Uiteraard is een goede hechting van de inkt van het grootste belang wanneer u kiest voor digitaal printen. En daar zit dan ook meteen de uitdaging. Door middel van hechtingstesten kan er bij twijfel gecontroleerd worden wat de beste inkt is voor de toepassing. 

Wilt u kunststof digitaal laten printen, dan kiest u het beste voor een professional met ervaring. Die weet welk type inkt goed hecht op welke soort kunststof en welke voorbehandelingen nodig zijn om de inkt zowel op korte als lange termijn te laten stralen. U wilt immers niet dat uw logo of andere opdruk snel vervaagt.  

Digitaal printen op kunststof? TEKDAflex! 

Een kunststof display laten bedrukken of uw logo ergens op laten zetten? Bij TEKDAflex zijn we uw partner in het bewerken van kunststof, in de breedste zin van het woord. Geef ons uw idee door, en dan gaan wij voor het beste eindresultaat. Van het vervaardigen van displays tot schermen en behuizingen, van bewerking tot de juiste afwerking, bij ons bent u aan het juiste adres. Neem contact met ons op en laat u adviseren. 

Vragen over digitaal printen op kunststof

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht