Creativiteit en technische haalbaarheid

Kunststof lijmen op kunststof: dit zijn de mogelijkheden! 

×
Ga terug naar het overzicht

Kunststof is een veelzijdig materiaal dat bewerkt kan worden tot de meest praktische halffabricaten en exclusieve eindproducten. De bewerkingen van het materiaal variëren, van smelten, gieten en buigen, maar vaak ook lijmen. We vertellen meer over de mogelijkheden van kunststof lijmen op kunststof. 

Zelf kunststof lijmen op kunststof 

Wie weet bent u op dit artikel terecht gekomen omdat u zelf aan de slag wilt met kunststof lijmen op kunststof. In de bouwmarkt zijn tal van kunststof lijmen verkrijgbaar waarmee u zelf kunststof aan kunststof kunt lijmen (zoals secondelijm). Gaat het om professionele bewerkingen? Dan zijn nauwkeurigheid en afwerking vaak extra belangrijk. 

Professioneel kunststof lijmen op kunststof 

Wie een halffabricaat of eindproduct voor professionele doeleinden wil ontwikkelen, die zal dit wellicht liever uitbesteden aan een expert. Bij TEKDAflex zijn we gespecialiseerd in het bewerken van kunststof, waaronder kunststof lijmen op kunststof, maar ook kunststof lijmen op metaal en andere materialen. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Welke kunststof lijmen op kunststof? 

Dan zoomen we nu iets dieper in op de theorie achter kunststof lijmen op kunststof, want wanneer is dit een goede keuze ten opzichte van andere manieren van bewerken? Dit hangt in principe af van het soort kunststof en het gewenste eindresultaat. 

  • Thermoplastische kunststoffen: veranderen bij verhitting van vorm en worden daarom sneller gebogen of gegoten. Verlijmen kan wel. 
  • Thermohardende kunststoffen: zijn krasvast en weinig buigzaam, waardoor ze bij bewerking vaak gelijmd worden. Ze smelten niet. 
  • Elastomeren kunststoffen: combinatie van bovengenoemde soorten, waardoor er een soort rubber ontstaat. Kan op tal van manieren bewerkt worden. 

Voorbeelden kunststof lijmen op kunststof 

Voorbeelden van kunststoffen die eenvoudig te verlijmen zijn: Hard polyvinylchloride (PVC), polycarbonaat (PC) polystyreen (PS) en polymethylmethacrylaat (PMMA). Ook polyamide (PA) kan redelijk eenvoudig gelijmd worden.  

Daarentegen zijn polyetheen (PE) en Polypropeen (PP) wat lastiger te lijmen. 

Welke kunststof lijm voor kunststof? 

Er bestaan tal van lijmsoorten voor kunststof verlijmen, zoals vloeibare lijm gemaakt van dierlijke botten. Deze harden na verloop van tijd door droging uit. Ook andere industriële lijmen worden ingezet. Een professional kijkt per materiaal welke kunststof lijm voor lijmen op het andere kunststof de beste keuze is voor langdurige hechting.  

Voorbeelden kunststof lijm voor kunststof 

Hieronder een aantal veel gebruikte typen kunststof lijm: 

  • Thermoplastische lijmen: hieronder vallen gemodificeerd acrylaat en cyano acrylaat. Dit zijn sterke lijmsoorten, maar zijn minder geschikt voor langdurige (zware) belastingen. Voor een duurzaam resultaat geeft men bij thermoplasten daarom vaak de voorkeur aan andere manieren van bewerken
  • Thermohardende lijmen: kan een een- of tweecomponent lijm zijn, zoals polyurethaan, vaker wordt gekozen voor epoxy. Deze lijmsoort is goed bestand tegen vocht en hoge temperaturen, waardoor het goed aansluit bij de kenmerken van thermohardende kunststof. 

Kunststof lijmen op metaal 

Ook kunststof lijmen op metaal is mogelijk. Zo wordt regelmatig gekozen voor aluminium op kunststof lijmen. Een goede lijmkeuze is Fenol.  

Kunststof lijm beter dan ooit! 

Door de jaren heen zien we flink wat ontwikkelingen op het gebied van kunststof lijm. Waar we vroeger nog wel eens oplossingen zagen die binnen afzienbare tijd hun hechting verloren, zorgen nieuwe technieken in kunststof lijm voor jarenlange verbintenis. 

Kunststof lijmen op kunststof? TEKDAflex! 

Wilt u kunststof op kunststof laten lijmen? Heeft u een idee in gedachten, van een halffabricaat tot een eindproduct? Neem contact op met TEKDAflex. Wij weten door jarenlange ervaring en het gebruik van hoogwaardige materialen altijd tot een sterk eindproduct te komen, dat aan uw wensen voldoet! 

Vrijblijvende offerte aanvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht