Creativiteit en technische haalbaarheid

Kunststof vormen laten maken 

×
Ga terug naar het overzicht

Wilt u kunststof vormen laten maken? Dan is het interessant om te weten dat de mogelijkheden eindeloos zijn. De enige eis is dat de juiste bewerkingstechniek en kunststof worden gebruikt om tot het gewenste resultaat te komen. We zoomen in op de mogelijkheden van kunststof vormen maken.  

Diverse bewerkingen voor kunststof vormen 

Kunststof kan dus op tal van manieren bewerkt worden voor het creëren van vormen. We zetten ze hieronder op een rijtje. 

  • Machinale bewerkingen: zoals zagen, frezen, boren, kanten breken en meer. 
  • Buigen en vormen: met oven en vacuümtafel, buigen gloeidraad en puls. 
  • Lijmen en verbinden: UV, conventioneel tapen, schroeven, popnagels, lassen. 
  • Spuitgieten: van zachte kunststof naar uitharding voor maken van vorm. 
  • Zeefdrukken, digitaal printen: ook stansen en temperen zijn mogelijk. 

Kunststof vormen: welke bewerking?

Afhankelijk van de vorm die u wilt creëren met kunststof, wordt de juiste bewerkingstechniek toegepast.  

Machinale bewerkingen 

Machinale bewerkingen als zagen, frezen en boren komen bijvoorbeeld van pas bij de productie van halffabricaten. Met deze machinale bewerkingen is het mogelijk om relatief snel hoge aantallen te realiseren, voor serieproductie.  

Ook lasersnijden is een techniek die goed van pas komt voor het uitsnijden van kunststof. Net als zagen en frezen werkt het erg nauwkeurig, maar zullen de kosten per product al snel wat hoger liggen dan bij zagen en frezen. 

Spuitgieten of 3D printen 

Spuitgieten en 3D printen zijn tevens interessant, en er zijn een aantal verschillen tussen deze twee. Zo kiest u met 3D printing voor maximale ontwerpvrijheid, waarmee u dus de meest exclusieve eindproducten ontwikkelt.  

Bij het kiezen tussen deze twee technieken voor het maken van kunststof vormen, wordt de keuze vaak gebaseerd op aantallen. Bij spuitgieten wordt een mal gemaakt (hoge opstartkosten), waarbij er een omslagpunt qua kosten ligt bij hoge aantallen, vaak vanaf een oplage van circa 10.000. 

Kunststof buigen met warmte 

Voor kleine veranderingen aan de vorm van kunststof kan het met hitte verbogen worden. Gaat het om bijzondere vormen? Dan komt u al snel uit bij een mal. Deze is herbruikbaar, waardoor het een interessante keuze is bij grote oplages. Exclusieve producten zijn met buigen (met mal en oven) een kostbare optie.  

De juiste techniek én kunststof soort 

Wilt u kunststof vormen laten maken? Dan is niet alleen de bewerkingstechniek een keuze, maar ook het type kunststof. Zo zijn technische kunststoffen een goede keuze voor halffabricaten (en seriewerk), terwijl reclame kunststoffen ideaal zijn voor geweldige eindproducten met mooie afwerking (zichtbaar voor klanten). In overleg met de klant wordt er ook gekeken naar de optie voor gerecyclede kunststoffen voor het betreffende product. 

Kunststof vormen laten maken? TEKDAflex! 

Als u een idee in gedachten heeft voor het laten maken van een kunststof vorm, dan hoeft u gelukkig niet zelf na te denken over welke techniek het beste bij uw product past. U schakelt daar een professionele partij voor in die u daarover adviseert. Daarvoor kunt u terecht bij TEKDAflex. Kunststof vormen laten maken? Neem contact met ons op. 

Vrijblijvende offerte aanvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht