Creativiteit en technische haalbaarheid

Kunststof plaat buigen: Hoe doe je dat?

×
Ga terug naar het overzicht

Kunststof plaat buigen is een handige bewerkingstechniek om kunststoffen in de gewenste vorm te krijgen. Dit wordt meestal gedaan onder hitte, waardoor de kunststof platen buigzaam worden en vervolgens weer uitharden. In dit artikel zoomen we in op de mogelijkheden van kunststof plaat buigen. 

Welke kunststof platen buigen? 

Wil je kunststof plaat buigen, dan kom je het beste uit met een thermoplast. Deze hebben als eigenschap dat ze bij verhitting van vorm veranderen, waardoor het relatief eenvoudig is om ze te buigen. Voorbeelden thermoplasten voor kunststof platen buigen: 

  • Polyetheen (PE) 
  • Polypropeen (PP) 
  • Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) 
  • Polymethylmethacrylaat (PMMA) 
  • Polymelkzuur (PLA) 
  • Polyvinylchloride (PVC) 
  • Polycarbonaat 
  • Polystyreen
  • Plexiglas (acrylaat)
  • Teflon (PTFE)

Kunststof plaat buigen door thermovormen 

De term voor het buigen van kunststof platen middels hitte wordt ook wel thermovormen of vacuümvormen genoemd. De kunststof plaat wordt eerst verwarmd, en daarna plastisch vervormd. Dit met behulp van een bewerkingsmachine. 

Kunststof plaat buigen door koudvormen 

Er zijn ook kunststof platen die koud gevormd worden, bijvoorbeeld met een pers. Zo zijn polycarbonaat en PETG voorbeelden van kunststof plaatmaterialen die geschikt zijn voor het verbuigen in koude toestand. 

Zelf kunststof plaat buigen 

In de basis is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met kunststof plaat buigen middels thermovormen. Daarvoor heb je een warmtebron nodig om het materiaal te verhitten, en eventueel klemmen om het vast te zetten. Daarna laat je het uitharden. Het zelf buigen van kunststof platen is geen makkelijke klus. Het vraagt om voldoende lichamelijke bescherming en het is bovendien erg lastig om nauwkeurig te werk te gaan zonder machine. Kunststof plaat buigen wordt daarom vaak uitbesteed aan een professional. 

Kunststof plaat buigen in serie of losse stuks 

TEKDAflex is gespecialiseerd in het bewerken van kunststof plaatmateriaal, waaronder het vormen en buigen van kunststof platen. Dit doen we zowel in serie als in losse stuks. We hebben verschillende machines in huis om verschillende soorten kunststof in de gewenste vorm te krijgen, waar we graag wat meer over vertellen. 

Buigmachines voor kunststof plaat buigen 

Het buigen van kunststof platen is maatwerk en daarom is een range aan machines juist zo belangrijk bij deze klus. We hebben bijvoorbeeld pulsmachines voor folie van 0,4 tot 1 mm dikte en gloeidraad en quarzstralers voor plaatmateriaal tot 10 mm dikte. Een oven en vacuümtafel zorgen voor maximale vrijheid in de te vervaardigen vormen. 

Hoe kunststof plaat buigen in bijzondere vorm? 

Vaak kan de gewenste vorm gecreëerd worden middels het verwarmen van kunststof platen met gloeidraden, waarna ze in de juiste hoek gebogen kunnen worden. Maar ook voor bijzondere vormen of een grote radius helpen we graag. Daarvoor hebben we een speciale oven en vacuümtafel beschikbaar. Tevens kunnen we gebruik maken van een mal, waarbij de kunststof in de gewenste vorm wordt gegoten. 

Kunststof plaat buigen? TEKDAflex! 

Zoek je een partner voor kunststof plaat buigen? Weet je nog niet welke kunststof de beste keuze is voor je toepassing, of kun je hulp gebruiken bij het realiseren van een werkbestand? TEKDAflex is je professionele adres voor het buigen van kunststof platen. Van advies over materiaal tot inkoop en meedenken over het eindresultaat, we helpen je graag. Neem contact met ons op als je kunststof platen wilt laten buigen (zowel losse toepassingen en seriewerk) en als je vragen hebt of benieuwd bent naar een vrijblijvende offerte. 

Offerte aanvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht