Wil je kunststof lijmen op metaal, dan is een professionele werkwijze belangrijk. Anders loop je het risico dat de hechting niet goed is, de kunststof snel loslaat of het eindresultaat er rommelig uitziet. Hoe kunststof op metaal lijmen? In dit artikel geven we tips voor een krachtig en professioneel resultaat.
Inhoudsopgave
Metaal op kunststof lijmen: zelf doen of uitbesteden?
Kunststof op metaal lijmen is goed mogelijk, mits je weet waar je op moet letten. Voor privé bewerkingen gebruik je bijvoorbeeld een goede contactlijm en volg je een aantal stappen (daarover zo meer). Gaat het om professionele toepassingen, zoals series halffabricaten of losse eindproducten als displays en kasten? Dan besteed je het wellicht beter uit aan een erkend bedrijf. TEKDAflex staat voor je klaar voor kunststof op metaal lijmen.
Hoe kunststof op metaal lijmen?
Wil je zelf metaal op kunststof lijmen, dan wil je uiteraard zorgen voor een sterke en duurzame verbinding. Daarvoor volg je een aantal stappen nauwkeurig op. Die zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rijtje. Vergeet niet om de omgeving goed te beschermen (bijvoorbeeld met kranten) en om handschoenen aan te trekken.
1. De juiste lijm voor metaal op kunststof selecteren
Voor kunststof op metaal lijmen, zijn er diverse lijmen beschikbaar, waaronder epoxies, cyanoacrylaten (superlijm), polyurethaanlijmen en speciale kunststoflijmen. Controleer de compatibiliteit van de lijm met de specifieke soort kunststof en metaal. Soms is een extra oppervlaktebehandeling / primer wenselijk, zoals bij polyethyleen of polypropeen. Optioneel kun je het vooraf testen als je wat materialen over hebt.
2. Oppervlakte kunststof en metaal voorbereiden
Vet, olie en ander vuil verstoort de hechting. Daarom maak je zowel metaal als kunststof grondig schoon met een geschikt reinigingsmiddel. Daarna schuur je lichtjes op met schuurpapier, om de oppervlakten minder glad te maken. Reinig nogmaals. Indien een extra oppervlaktebehandeling / primer nodig is, doe je dat ook.
3. Kunststof op metaal lijmen met lijm
Volg de aanwijzingen van de fabrikant en de betreffende lijm en breng deze aan op het te lijmen oppervlakte. Meestal werkt een dunne en gelijkmatige laag het beste, maar soms is een dikke laag wenselijk. Dit kun je zelf proberen in te schatten. Nu verbind je kunststof en metaal en druk je stevig aan, zodat de lijm gelijkmatig verspreidt en luchtbellen verdwijnen.
4. Kunststof op metaal lijm laten uitharden
Op de gebruiksaanwijzing van de lijm staat een indicatie van de uithardingstijd. Houd die aan. Het kan variëren van enkele seconden tot uren. Uiteraard vermijd je in deze periode zoveel mogelijk beweging en verkeerde druk, om optimale hechting na te streven. Voor extra stevigheid kun je de verbinding klemmen.
5. Nabehandeling voor esthetisch resultaat
Is dat wat je vervaardigd hebt iets dat esthetisch in orde moet zijn? Dan kun je met behulp van een krabber en mesje, of een geschikt oplosmiddel, de overtollige lijm bij de hechtranden verwijderen. Pas natuurlijk op dat je de originele verbinding niet weghaalt, anders kun je weer opnieuw beginnen met dit stappenplan.
Kunststof op metaal lijmen? TEKDAflex!
Als een professioneel resultaat uiterst belangrijk is, kun je het kunststof op metaal lijmen wellicht beter uitbesteden. Ook voor seriewerk komt dat goed van pas. Bovendien hoef je dan zelf niet alles in huis te halen, van metaal en kunststof tot lijm, dit wordt allemaal voor je geregeld. TEKDAflex is je professionele partner voor kunststof op metaal lijmen. We hebben tal van soorten kunststof in huis en werken je idee tot in de puntjes uit. Meer weten? Neem contact met ons op voor vragen of een vrijblijvende offerte.
Vragen over kunststof op metaal lijmen?
"*" geeft vereiste velden aan