Creativiteit en technische haalbaarheid

Watervast plaatmateriaal voor buiten: de opties! 

×
Ga terug naar het overzicht

Wanneer je een kunststof toepassing voor buiten wilt realiseren, is het belangrijk dat je gebruik maakt van watervast plaatmateriaal. Zo is je toepassing beschermd tegen invloeden van regen, hagel, sneeuw en vocht. Welk watervast plaatmateriaal voor buiten is er allemaal, en wanneer kies je het beste waarvoor? In dit artikel leggen we het uit. 

Welk watervast plaatmateriaal voor buiten is er?  

We geven een overzicht van een aantal watervaste plaatmaterialen voor buiten, die watervast en weersbestendig zijn. Wat het beste plaatmateriaal is, hangt volledig af van de toepassing waarvoor het ingezet gaat worden. 

PVC: Polyvinylchloride is een bekend materiaal dat je wellicht kent van binnenvloeren. Ook voor gevelbekleding of reclame kan dit prima gebruikt worden. PVC voor buiten is stevig, slijtvast, duurzaam, eenvoudig te onderhouden en relatief gemakkelijk te bewerken. PVC als watervast plaatmateriaal is verkrijgbaar in oneindig veel kleuren en texturen. 

HPL: High Pressure Laminate is tevens een goede keuze voor gevelbekleding, maar ook voor machine omkastingen en wandafwerkingen. Hoewel het in de basis is opgebouwd uit gelamineerde houtvezel- of papierlagen, kan het door de bewerking goed tegen water en vocht. Als gevelbekleding heeft het een indicatieve levensduur van 20 tot 30 jaar. 

Polycarbonaat: zoek je watervast plaatmateriaal voor buiten, dat transparant is en super stevig? Dan zit je goed met polycarbonaat. Het is een krasvaste, UV-bestendige en veilige vervanger van glas, die erg helder is en relatief eenvoudig bewerkt kan worden. Ideaal voor abri’s, zwembad overkappingen, fietsenstallingen, kassen en nog veel meer. 

Multiplex: er bestaan verschillende soorten watervaste multiplex, waaronder Marine multiplex. Dit wordt vaak gebruikt in de scheepsbouw, alsook voor buitenmeubels. Betonplex zijn watervaste multiplexplaten met een betonfilmcoating. Het is uiterst stevig, en is bijvoorbeeld een perfecte keuze voor buitenwerkbladen en bekistingen. 

Composiet: Composietplaten zijn gemaakt van een combinatie van kunststoffen en houtvezels, en zijn ontworpen om goed bestand te zijn tegen hitte, slijten, krassen, stoten en ook tegen water! Ze worden vaak gebruikt voor terrassen, gevels en buitenvloeren. 

De juiste afwerking van watervast plaatmateriaal voor buiten 

Om watervast plaatmateriaal buiten te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat niet alleen het plaatmateriaal zelf watervast moet zijn, maar ook de gehele toepassing (verwerking ervan). Dat betekent dat randen en koppelstukken goed afgedicht dienen te worden met het juiste materiaal, om vochtinfiltratie te voorkomen. Dat kan immers gepaard gaan met verval, rot en schimmels. Soms dient het watervast plaatmateriaal voor buiten ook onderhouden te worden voor een langere levensduur.  

Watervast plaatmateriaal voor buiten? TEKDAflex! 

We hopen dat je met de tips en uitleg in dit artikel al een goed idee hebt gekregen van de mogelijkheden van watervast plaatmateriaal voor buiten. Soms kan het echter lastig zijn om de knoop door te hakken betreft het materiaal, en als je dat eenmaal hebt gedaan, dan moet je je idee ook nog realiseren. TEKDAflex biedt de oplossing. 

Wij zijn gespecialiseerd in het bewerken van kunststof plaatmateriaal, onder meer watervast plaatmateriaal voor buiten. Met meer dan 25 jaar ervaring weten we de beste materiaalsoort voor jouw toepassing aan te raden. We kunnen je halffabricaten of eindtoepassing tevens voor je realiseren, en dit doen we in tal van branches, van industrie en retail tot machinebouw, horeca, interieurbouw en nog veel meer. 

Laat ons je idee weten, en dan denken we graag met je mee en bieden we je oplossingen aan. Uiteraard ontvang je van ons tevens een vrijblijvende offerte. Spreekt het je aan? Dan gaan we graag aan de slag met je toepassing met watervast plaatmateriaal voor buiten! 

Vragen over watervast plaatmateriaal voor buiten?

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht