Creativiteit en technische haalbaarheid

Polycarbonaat plaat zagen: hoe en waarom? 

×
Ga terug naar het overzicht

Polycarbonaat valt onder de technische kunststoffen en kan gebruikt worden voor tal van toepassingen, zoals (transparante) afschermkappen bij abri’s als vervanger van glas. Het staat namelijk bekend om de uitstekende helderheid en sterkte. Wil je Polycarbonaat plaat zagen en zorgen voor een egaal en onbeschadigd resultaat? Dat kan, mits je dit op een professionele manier (laat) doen. We vertellen er meer over. 

Wat is Polycarbonaat plaat?  

Polycarbonaat is een thermoplastische polymeer. Het staat ook bekend als de meest sterke transparante kunststof op de markt. Een Polycarbonaat plaat is dan ook een type doorzichtig bouwmateriaal met een uitstekende impactweerstand, helderheid en thermische stabiliteit. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maten. 

Waar wordt polycarbonaat plaat voor gebruikt?

Polycarbonaat platen worden voornamelijk gebruikt als lichtgewicht en onbreekbaar alternatief van glas. Zo zie je het bijvoorbeeld terug in dakramen, serres, kassen, zowel voor de particuliere als zakelijke markt. Ook als veiligheidsbeglazing is het populair, dit op meerdere vlakken. We noemen een aantal toepassingen van Polycarbonaat platen. 

  • Afscherming van winkelkassa’s, denk bijvoorbeeld aan tankstations. 
  • Weren tegen regen en vocht, bijvoorbeeld bij abri’s in bushokjes. 
  • Algemene bescherming tegen vuil, zoals bij beschermkap voor zwembad.
  • Stevig, veilig en goedkoop alternatief van glazen ramen. 
  • Bescherming tegen rondvliegend restmateriaal bij machines. 
  • Geluidsschermen langs wegen, om overlast tegen te gaan. 
  • Commerciële- en hobbyprojecten met Polycarbonaat als alternatief van glas. 

Welke Polycarbonaat platen zijn verkrijgbaar?

Zoals benoemd zijn Polycarbonaat platen verkrijgbaar in tal van diktes en maten. Naast dit kunnen er ook nog extra’s worden toegevoegd om de gewenste eigenschappen voor de Polycarbonaat plaat te creëren. Waar je dan aan kunt denken? Een extra coating voor krasvastheid, anti-condens, extra UV-bescherming en zelfs Polycarbonaat platen met brandvertragende eigenschappen. 

Platen van Polycarbonaat – voordelen 

Het grootste voordeel van Polycarbonaat is juist de combinatie van bepaalde kenmerken: het is stevig, krasvast, biedt goede UV-bescherming, is hittebestendig en is dus super veilig! Juist door deze eigenschappen wordt het veel gebruikt voor buiten toepassingen. Maar ook voor binnen toepassingen, zoals machine beschermkappen, is het een uitstekende keuze. 

Veilig Polycarbonaat plaat zagen 

Gezien Polycarbonaat platen vooral gebruikt worden als stevige en veilige oplossing voor tal van doeleinden, is het niet gek dat er wat extra aandacht naar het zagen van Polycarbonaat platen mag gaan. Zo wil je dat het materiaal niet barst of breekt rond de zaagsnede, en wil je dat er geen zaagsel in de kanalen gaat zitten. Bovendien is het formaat van de toepassingen, zoals een veiligheidskap voor een machine, zwembadbescherming of veiligheidsbeglazing in winkels, altijd anders. Polycarbonaat plaat zagen is dus maatwerk. 

Is Polycarbonaat platen zagen moeilijk? 

In de basis is het zagen van Polycarbonaat platen niet super lastig, zeker als je het vergelijkt met een materiaal als glas. Dat breekt immers veel sneller en kan dus sneller beschadigen tijdens het bewerkingsproces. Wel moet je óók bij Polycarbonaat voorzichtig te werk gaan! 

Hoe Polycarbonaat platen zagen? 

Het zagen van Polycarbonaat platen wordt door doe-het-zelvers voornamelijk gedaan met eigen gereedschap zoals een handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag. Met een luchtspuit kun je het eventuele zaagafval uit de kanalen blazen. Wanneer je toepassing er piekfijn en optimaal strak uit moet zien, en tot in de puntjes op maat gezagen dient te worden, kun je dit wellicht beter overlaten aan een professional. 

Polycarbonaat plaat zagen? TEKDAflex! 

Wil je op een professionele manier en tot in de kleinste details op maat Polycarbonaat platen laten zagen? Dan kun je terecht bij TEKDAflex. Met meer dan 25 jaar ervaring in kunststof zorgen we voor het beste resultaat.  

We verzorgen de Polycarbonaat platen met eventuele extra eigenschappen (zoals extra UV-bescherming of hittebescherming), zagen de Polycarbonaat platen op maat en verzorgen je kunststof toepassing. Zo heb je zelf nergens omkijken naar. Neem contact met ons op voor Polycarbonaat plaat zagen. 

Vragen over een polycarbonaat plaat zagen?

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht