Kunststof lijmen wat zijn de mogelijkheden

Kunststof lijmen, wat zijn de mogelijkheden?

×
Ga terug naar het overzicht

Bij het bewerken van kunststoffen kunnen tal van technieken gebruikt worden. Wilt u kunststof onderdelen met elkaar verbinden? Dan is kunststof lijmen een goede techniek. Zeker als het gaat om een zichtbaar eindproduct, zoals een display. Wat zijn de mogelijkheden van kunststof lijmen, wanneer is het toepasbaar en zijn er voordelen en nadelen ten opzichte van andere technieken? We vertellen er meer over! 

Wat is kunststof lijmen? 

Kunststof lijmen betekent het verbinden van meerdere onderdelen met behulp van lijm. Hiervoor worden verschillende lijmsoorten gebruikt, afhankelijk van de materialen van de verschillende onderdelen. Denk aan PVC lijm, secondelijm en oplosmiddel houdende lijm 

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker ingezet op UV lijmen. Dit type lijm wordt uitgehard met UV lampen, waardoor het resultaat extreem sterk is. UV lijmen van kunststof is echt een techniek op zichzelf, vaak volgen specialisten hier speciale scholing voor. 

Welke kunststoffen lijmen? 

Kunststof lijm kan zoals de naam al doet vermoeden toegepast worden op kunststof. Denk aan polycarbonaat, hard PVC en ABS. Zelfs het meest heldere acrylaat (PMMA) kan perfect verlijmd worden zolang de juiste lijm en techniek wordt gebruikt. Interessant om te weten is dat kunststof ook aan een andere materiaalsoort gelijmd kan worden, zoals hout, glas en metaal. 

Voor welke toepassingen kunststof lijm gebruiken? 

Kunststof lijmen kan zowel voor halffabricaten als eindtoepassingen. Het is een goede keuze als twee delen met elkaar verbonden moeten worden en het oppervlak volledig glad moet zijn. Esthetisch gezien is kunststof lijmen dan een beter keuze dan bijvoorbeeld schroeven. 

Kortom, kunststof lijmen is de perfecte techniek voor eindproducten die er strak en mooi uit moeten zien. Denk aan displays voor winkels en tal van toepassingen in branches als food & horeca, retail en gezondheidszorg. Een specialist in kunststof lijmen focust dan niet alleen op een stevige verbinding van de materialen, maar ook op een nette afwerking. 

Voordelen van kunststof lijmen 

Het grootste voordeel van kunststof lijmen is dat twee onderdelen op de meest nette manier verbonden kunnen worden. Door UV lijmen is het zelfs mogelijk om de verbindingslijm niet tot nauwelijks te zien (doorzichtig). Dit maakt kunststof lijmen een ideale techniek voor het vervaardigen van zichtbare eindproducten. 

Bijkomende voordelen zijn onder meer dat de spanning gelijk verdeeld wordt door de lijm, en dat materiaal geen schade oploopt. Het trekt niet krom en kan gebruikt worden voor het verlijmen van verschillende soorten materialen. Een relatief snelle en voordelige techniek waarbij weinig apparatuur en onderdelen vereist zijn. 

Nadelen van kunststof lijmen 

Na verloop van tijd kan de lijm wat minder sterk worden. Deze kan spanningsscheuren krijgen en is gevoelig voor bepaalde organische oplosmiddelen. Dat maakt de levensduur in verhouding tot bijvoorbeeld lassen, schroeven en versmelten wat lager.  

Daarentegen kan dit risico flink verkleind worden door te kiezen voor hoogwaardige lijm. Een specialist heeft de juiste lijm in huis en kan u adviseren over het type lijm dat het beste bij het verlijmen van de onderdelen past, voor een langdurig sterk resultaat. 

Kunststof lijmen? Tekdaflex! 

Het lijmen van kunststof is een kunst op zich. Enige kennis van de te verbinden materiaalsoorten en de bijbehorende lijm zijn noodzakelijk om tot een stevig en houdbaar eindproduct te komen. Heeft u een kunststof toepassing met kunststof verlijming nodig? Maak kennis met Tekdaflex! Met ruim 25 jaar ervaring klaren wij graag de klus! 

Professionele en nette afwerking staat bij ons hoog in het vaandel, voor het meest nette en sterke eindproduct. Twijfelt u of kunststof lijmen of een andere techniek de juiste manier is voor uw idee? Wij hebben een scala aan kunststofsoorten en bewerkingstechnieken in huis en adviseren u graag over de beste afwerking van uw toepassing. 

Vragen over kunststof lijmen?

"*" geeft vereiste velden aan

Ga terug naar het overzicht